Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Άγριες μεταβολές στην τιμή του ασημιού 5% σε μια μέρα, ίσως να σημαίνει ότι η τιμή του είναι έτοιμη να σκαρφαλώσει!



Όσοι παρακολουθούν τις άγριες μεταβολές των τιμών στο ασήμι τον τελευταίο καιρό, σίγoυρα θα έχουν μείνει έκπληκτοι.

Οι διακυμάνσεις των τιμών ενισχύουν την άποψη ότι η φυσική αγορά στο ασήμι είναι μικρή και η αγορά παραγώγων παραφουσκωμένη.

Οι διακυμάνσεις αυτές στόχο έχουν να κρατήσουν μακριά τους επενδυτές από την φυσική αγορά ώστε να μπορούν ανενόχλητα να εκτυπώνουν ατελείωτα άχρηστα χαρτονομίσματα.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις αυτές ίσως να είναι προοίμιο ενός μεγάλου ράλλι.

Αλλά επιτρέψτε μου να δείξω γιατί πιστεύω ότι είναι έτσι .

Πρώτα απ 'όλα , δεν έχω πληροφορίες εκ των έσω, ούτε συμβουλές ,μυστική γνώση, καμία ερευνητική ικανότητα, για να εξηγήσω γιατί το ασήμι κινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε καθημερινή βάση. Δεν γνωρίζω καμία άλλη πηγή που να μπορεί να το κάνει με συνέπεια, εκτός ίσως από τους χειραγωγούς των τιμών στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά αυτοί δεν μοιράζονται τις πληροφορίες , ούτε καν με τους δικούς τους πελάτες. Στην πραγματικότητα , είναι πιο πιθανό να "παίζουν" ενάντια στους πελάτες τους αφού πρώτα ενημερωθούν για τις προθέσεις τους.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στις τράπεζες υπάρχουν περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και χαρτονομίσματα, αυτό που ονομάζεται Μ3, το οποίο δεν αναφέρετε πλέον. Εκτιμάται ότι αυτό αυξάνεται με ρυθμό περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ανά έτος, λόγω του ομοσπονδιακού ελλείμματος .

http://www.nowandfutures.com/key_stats.html

Το ασήμι έχει μετακινηθεί προς τα επάνω από περίπου 18,50 δολάρια έως το υψηλό των περίπου 24,46 δολαρίων τον τελευταίο μήνα . Αυτό είναι ένα κέρδος της τάξης των $ 5.96/ουγγιά, η οποία είναι μια αύξηση 32,2 % σε περίπου τρεις εβδομάδες !

Αλλά από τότε , το ασήμι έχει μετακινηθεί προς τα πάνω και κάτω κατά περίπου 5 % σε μία μόνο ημέρα, κινείται δηλαδή πάνω από $ 1 ανά ουγγιά!

Αυτή την εβδομάδα , από τη Δευτέρα,μετακινήθηκε από το υψηλό των 23,82 δολαρίων στο χαμηλό των 21,38 δολαρίων της Παρασκευής. Μια πτώση των τιμών $ 2.44/ουγγιά, πτώση 10,2 % !

Να επισημάνουμε επίσης ότι το κύριο στεγαστικό επιτόκιο στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 3,25%. Αρα εάν κάποιος καταφέρνει να έχει μια απόδοση ίση ή λίγο υψηλότερη από 3.25%, έχει την εντύπωση ότι μπορεί και καταπολεμά τον πληθωρισμό.

Εάν λοιπόν η ΗΠΑ είχαν μια σταθερή οικονομία, με ένα σταθερό περιβάλλον τιμών και εάν επέτρεπαν τις τιμές του χρυσού και του ασημιού να διαπραγματεύονται στο εμπόριο ελεύθερα, οι τιμές τους δεν θα αυξάνονταν περισσότερο από το κανονικό επιτόκιο , δηλαδή 3,25% ετησίως.

Εάν το ασήμι κινούνταν σε καθορισμένες σταθερές τιμές πάνω από το επιτόκιο δανεισμού, ας πούμε, στο 5% ετησίως, τότε κάθε νοήμον νους μετά από λίγα χρόνια θα μπορούσε να δει ότι η αγορά σε ασήμι θα ήταν μια πολύ καλύτερη κίνηση από τη διατήρηση αποταμιεύσεων στην τράπεζα ή την αγορά κρατικών ομολόγων. Και αν οι άνθρωποι το έκαναν αυτό, η αξία των χαρτονομισμάτων θα κατέρρε ακόμα πιο γρήγορα, οδηγώντας τις τιμές στο ασήμι υψηλότερα ακόμη πιο γρήγορα, και θα δημιουργούνταν ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, οδηγώντας τα χαρτονομίσματα στο μηδέν, καθώς όλοι θα κατευθύνονταν προς τα ασφαλή καταφύγια του ασήμιου και του χρυσού.

Προφανώς, αυτο δεν μπορεί να επιτραπεί.

( Και στην πραγματικότητα , από το 2004 , το ασήμι έχει μετακινηθεί προς τα επάνω από $ 4.15/ουγγιά στα $ 21.38/ουγγιά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ετών, το οποίο είναι ένα μέσο ετήσιο κέρδος 20% ! )

Αρα για να συνεχίσει ο λόγος ύπαρξης χαρτονομισμάτων, θα πρέπει να κρατούν ένα μέτρο στην  αύξηση της τιμής στο ασήμι και τον χρυσό, και το κάνουν. Και θα πρέπει να κρύψουν τις σταθερές δελεαστικές μέσες ετήσιες αυξήσεις των κερδών στα μέταλλα, πίσω από άγριες ​​μεταβολές τιμών .

Οι τωρινά τεχνητά χαμηλές τιμές όμως, είναι ο λόγος που είχαμε μια ανεξέλεγκτη αγορά σε ασήμι και χρυσό στην φυσική τους μορφή για τα δεδομένα των τελευταίων εννέα έως δέκα χρόνια.

Αλλά τι θα συνέβαινε εάν το 1/100 των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προσπαθούσε να αγοράσει τις 300 εκατομμύρια ουγγιές ασημιού μέσα σε ένα χρόνο;

Είναι εύκολα μαθηματικά. Ένα τρισεκατομμύριο, είναι ένα εκατομμύριο εκατ. ευρώ.

  Υπολογίστε 180.δις δολαρίων / 300 εκατ. δολαρίων , ή 600 δολάρια/ουγγιά για το ασήμι , αν το ενα εκατοστό των χρημάτων στις τράπεζες προσπαθούσαν να αγοράσουν το υπόλοιπο ασήμι σε ένα χρόνο.

Σαφώς , οι άνθρωποι που τυπώνουν χρήμα σε ρυθμό 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα , δεν θέλουν να χάσουν το δικαίωμα να εκτυπώνουν. Σαφώς , οι άνθρωποι που τυπώνουν χρήμα σε ρυθμό 85 δισεκατομμύριων δολαρίων το μήνα δεν έχουν αγοράσει ακόμη πολύ ασήμι για τον εαυτό τους, δεδομένου ότι 85 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια / 300 εκατομμύρια ουγγιές θα είναι $ 85,000/300, ή 283 δολάρια ανά ουγγιά .

Αλλά τι εικόνα θα παρουσίαζε το ασήμι εάν αυξάνονταν 5 % ετησίως , με σταθερή ημερήσια αύξηση, χωρίς διακυμάνσεις τιμών; Μια αριθμομηχανή ποσοστιαίου ανατοκισμού θα έδειχνε το εξής:

Αν το ασήμι σημείωνε άνοδο μόλις 5% ετησίως , αυτό θα ήταν μια μεταβολή της τιμής του 0,02% ημερησίως, με πάνω από 250 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Αρα βλέπουμε ότι θα έπρεπε σε ενα σταθερό οικονομικό περιβάλλον να κινείται προς τα επάνω το μέγιστο 0,02% ημερησίως και όχι 5% που κινείται προσφατα, η οποία τιμή είναι 250 φορές υψηλότερη ή χαμηλότερη από ό, τι θα περίμενε κανείς!

Τώρα, για όσους θα αντιλέγαν ότι αυτές οι διακυμάνσεις είναι κάτι σύνηθες της εποχής μας, γιατί το επιτόκιο δεν έχει τις ίδιες διακυμάνσεις;
Πολύ απλά, γιατί είναι " σταθερό" από την Federal Reserve , επειδή ζούμε σε ένα οικονομικό σύστημα «σταθερών» τιμών. Αν μπορούσαν να καθορίσουν την τιμλη για το ασήμι , όπως κάνουν για το επιτόκιο, θα ήταν και το ασήμι τόσο σταθερό όσο το επιτόκιο.

Έτσι, υποθέτω ότι οι άγριες ​​μεταβολές των τιμών στο ασήμι σημαίνουν τα εξης:

Πρώτον , νομίζω ότι δείχνει ότι η τιμή είναι ένα ψέμα. Μια χειραγώγηση. Μια ψεύτικη έκθεση. Ένας ψεύτικος ισχυρισμός.
Ο τρόπος που οι τιμές είναι "εισηγμένες" δεν έχει τίποτα να κάνει με την πραγματική τιμή στο ασήμι  και όμως, οι επενδυτές αυτές τις τιμές ελέγχουν και επενδύουν ανάλογα.

Η χρηματιστηριακή τιμή που ονομάζεται "spot" τιμή, και είναι μια τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στην αγορά παραγώγων που διαπραγματεύεται στις 5000 ουγγιές το ΣΜΕ. Κάθε παρτίδα είναι μια σύμβαση, και πραγματοποιούνται χιλιάδες εμπορικές συμβάσεις την μέρα. Οι περισσότερες από αυτές τις συμβάσεις χαρτιού δεν οδηγούν στην φυσική παράδοση του ασημιού στον επενδυτή, δεδομένου ότι είναι για "μελλοντική παράδοση" στις προθεσμιακές αγορές .

Η προθεσμιακή τιμή διακυμαίνεται μέσα από ηλεκτρονικά προγράμματα και "pit" εμπόρων που εμπορεύονται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς ή πώλησης (options).

Αλλά είναι οι ίδιοι που έχουν στην διάθεση τους άνω των 100 δισ. δολ. και ωθούν την τιμή όπου θέλουν, παράνομα , χωρίς ποινική δίωξη , γιατί το κάνουν πιθανώς για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης , με την συγκεκριμένη πρόθεση να κρατήσουν τους ανθρώπους στα χαρτονομίσματα, και όχι στα πολύτιμα μέταλλα.

Βλέπετε, πιστεύω ότι το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα προσπαθεί να κάνει το ασήμι να δείχνει επισφαλές και απρόβλεπτο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το χαρτονόμισμα είναι αυτό που είναι στήν πραγματικότητα ασταθές και επισφαλές .

Εάν το χάρτινο χρήμα ήταν σταθερό, και αν τα χάρτινο χρήμα δεν απειλούνταν από το ασήμι, τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για το ασήμι να διακυμαίνεται οπουδήποτε πάνω από 0,02% ή περισσότερο την ημέρα.

Βλέπετε, το ασήμι δεν έρχεται από έναν ασταθές ρυθμο εξόρυξης. Η παραγωγή είναι σταθερή, και θα έπρεπε να υπάρχουν πιο σταθερές τιμές, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα.

Οι άγριες ​​μεταβολές των τιμών επίσης αντικατοπτρίζουν μια άλλη πραγματικότητα, ότι η αγορά ασημιού είναι εξαιρετικά μικρή , και η αγορά παραγώγων είναι υπέρμετρα μεγάλη. Το αποτέλεσμα είναι να διακυμαίνεται η τιμή πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε, και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν υγιές και άρτια υποστηριζόμενο από ασήμι και χρυσό, και αν δεν υπήρχαν οι υπερβολές του χαρτονομίσματος.

Με άλλα λόγια , οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του ασημιού είναι στην πραγματικότητα μια πρόβλεψη για μια μεγάλη αύξηση των τιμών κατά τη γνώμη μου. Δυστυχώς δεν γνωριζώ τον ακριβή χρόνο έναρξης αυτής της ανόδου, για τον λόγο αυτό αγοράζω σταδιακά σε μικρές ποσότητες.

Προσωπικά είμαι υπέρ της κατοχής του πραγματικού χρυσού και του ασημιού, οπουδήποτε κοντά στις σημερινές τιμές, ενώ ακόμη μπορούμε. Τα βασικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των τιμών για τις επόμενες δεκαετίες , και μια σημαντική άνοδος των τιμών μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου