Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Το ασήμι αρχίζει να δείχνει τα δόντια του!

 



    Θα ήθελα σήμερα να αναφερθώ στην "περίεργη" συμπεριφορά του ασημιού, από εχθές έως σήμερα.
    Κατ 'αρχάς, ο χρυσός και το ασήμι διόρθωσαν, μόλις άνοιξε η ασιατική αγορά χθες το βράδυ. Ο χρυσός κατά  20 δολάρια και το ασήμι ακούμπησε τα 23,10 δολάρια. Ήταν μια πολύ αρνητική έναρξη.
     Ο χρυσός στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε, αλλά το ασήμι απογειώθηκε με αυξητική τάση μέχρι τα 24,20 δολάρια, με το χρυσό να εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα από κλείσιμο της Παρασκευής. Η κίνηση στο ασήμι είναι αρκετά εντυπωσιακή, με λίγη εξήγηση στον ορίζοντα.
     Εάν παρακολουθούσαμε τις θέσεις που κατέχουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι στο ETF της ishares SILVER TRUST, θα παρατηρούσαμε ότι κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, η JP Morgan πρόσθεσε στην θέση της περίπου 4,8 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι, φτάνοντας την συνολική τους θέση στα 6 εκατομμύρια ουγγιές. Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε οτι η JP Morgan αγόραζε χαμηλά, μιας και το ασήμι διόρθωνε εκείνη τη περίοδο.
     Η JP Morgan αγόραζε όλο το 2012 και στις αρχές του 2013, δημιουργώντας έτσι μια τρομακτική στενότητά στην φυσική του αγορά, που πολλοί βετεράνοι επενδυτές δεν είχαν δει πoτέ τους. Αυτό το ασήμι λοιπόν χρησιμοποιήθηκε για να 2πλο και 3πλοσορτάρουν την αγορά με futures και options.
     Έπειτα χρησιμοποίησαν αυτό το ασήμι για να ρίξουν την τιμή του όσο περισσότερο γινόταν περί τα μέσα Απριλίου (τότε ενορχηστρώθηκε παρόμοιο παιχνίδι και με τον χρυσό).
     Άρα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ίσως τώρα να ετοιμάζονται για μια δεύτερη γύρα με το ασήμι ίσως να δει αυτή την φόρα και τα 100 δολάρια.
     Για να σας δώσω μια εικόνα, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του ΄13, και ενώ η τιμή του ασημιού τριγύριζε τα 28 με 30 δολάρια, η φυσική αγορά είχε στεγνώσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Ούτε σκράπ ασήμι δεν κυκλοφορούσε. Σε τέτοιες συνθήκες το φυσικό θα ήταν η τιμή να εκτιναχθεί και οι σόρτ θέσεις της JP να υποστούν βαρύτατες ζημιές.
     Επίσης μην ξεχνάμε οτι δεν είναι μόνη της σε αύτο το παιχνίδι αλλά οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι.
      Η FED και η JP ( η δεύτερη έχει μια πολύ ισχυρή σύνδεση με την πρώτη), γνωρίζουν πολύ καλά τη ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί από την αύξηση των τιμών του χρυσού και του ασημιού στα λογιστικά τους βιβλία που είναι παραφουσκωμένα απο τρισεκατομμύρια σε παράγωγα.
       Αρα λοιπόν πάρθηκε η απόφαση να ρίξουν την τιμή όσο χαμηλότερα γινόταν για να μπορέσει η JP να αρχίσει να κλείνει τις σόρτ θέσεις όσο πιο ανώδυνα γινόταν.
       Όμως μεγάλοι ιδιώτες παίχτες αλλά και απλοί αγοραστές χρυσού και ασημιού κυρίως απο τίς ασιατικές χώρες, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές που είχαν δημιουργηθεί συσώρευαν και συνεχίζουν να συσωρέυουν όσο περισσότερο μπορούν και στη φυσική αλλά και στην αγορά παραγώγων.
       Για να μπορέσει λοιπόν η JP να συνεχίσει να κλείνει τις σόρτ θέσεις της, χρειάστηκε να αποσύρει ασήμι απο το SLV ETF, στο οποίο έχει ρόλο εγγυήτριας τράπεζας, και να το ρίχνει στην αγορά για να δείχνει οτι δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς.
       Έχοντας κάνει αυτήν την κίνηση όμως, ουσιαστικά χρησιμοποίησε ασήμι που προορίζονταν για μελλοντική χρήση και κάλυψη θέσεων στα παράγωγα, και που δεν θα το κατέχει στο επόμενο ράλλυ, με αποτέλεσμα το επόμενο ράλλυ να είναι πολύ πιο άγριο ανοδικά απο το προηγούμενο, που μας οδήγησε στα 50 δολάρια την ουγγιά.
       Οι πληροφορίες απο επενδυτές στα futures αλλα και απο ιδιοκτήτες μεγάλων καταστημάτων πώλησης χρυσού, μιλάνε για στόχο κοντά στα 100 δολάρια την ουγγιά.
       Το ράλλυ αυτό αναμένεται μέσα στο επόμενο 6μηνο.

Είδωμεν!!!
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου