Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Τα Repos, η αστάθεια και η Συρία.

    Φαίνεται ότι λίγοι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει το πιθανό σενάριο ότι η αποτυχία της αγοράς repo θα οδηγήσει σε πάγωμα της ρευστότητας που μπορεί στη συνέχεια να πυροδοτήσει μια πλήρους κλίμακας οικονομική κατάρρευση.
    Το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα φαίνεται τόσο ευάλωτo για σχεδόν τα πάντα ώστε μια μικρή αποτυχία θα προκαλέσει κοινωνικό χάος σε σύντομο χρονικό διάστημα και σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη σε μακροπρόθεσμη βάση.
    Παραδείγματα συστημάτων διανομής που θα επηρεαστούν περιλαμβάνουν τη μεταφορά των βασικών προϊόντων για την καθημερινή ζωή, όπως τα καυσίμα και τα τροφίμα.
   Επίσης, τα συστήματα χρηματιστηριακών συναλλαγών που γίνονται ολοένα και πιο αυτοματοποιημένα, γίνονται όλο και πιο ευάλωτα σε δυσλειτουργίες που μπορούν να προκαλέσουν κολλήματα τύπου flash crash και κλείσιμο της αγοράς.
   Η ανάγκη για το λεγόμενο Tappering που συζητείται στις ΗΠΑ δεν έχει τίποτα να κάνει με την οικονομία, την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Βασικά, η Fed θα πρέπει να μειώσει τις μηνιαίες αγορών ομολόγων νωρίτερα παρά αργότερα, διότι η αγορά repo αρχίζει γρήγορα να αναζητά εξασφάλιση της ποιότητας.

   Επειδή η Fed αγοράζει σήμερα 85 δισ. σε ομόλογα κάθε μήνα, η έλλειψη ασφάλειας που υπάρχει για αυτές τις γιγαντιαίες ημερήσιες συναλλαγές επαναγοράς, κανείς δεν φαίνεται να δίνει ακόμη ιδιαιτερή προσοχή.
   Ο μέσος κύκλος εργασιών των ποσών στην αγορά repo ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια  κάθε μέρα, και εαν η αστάθεια της αγοράς γίνει εμφανής ή ακόμα και εαν υπάρξει μια φήμη ότι ένας από τους πρωταρχικούς έμπορους εχει πρόβλημα, ένα στυλ Lehman πάγωμα των πιστώσεων θα μπορούσε να συμβεί ξανά
     Ένα παρόμοιο θέμα συμβαίνει με το χρυσό που επίσης χρησιμοποιείται ως ασφάλεια για τις συναλλαγές αυτές.
    Μια πρόσφατη αύξηση της φυσικής ζήτησης του, εχει δυσκολέψει τον βαθμο εύρεσης του και εχει κάνει πιο ισχυρή την ζήτηση του για παροχή εγγύησης (collateral).


     H JP Morgan Chase τώρα φημολογείται ότι επιχειρεί μια μεγάλη αγορά σε χρυσό για να γεμίσει τα άδεια θησαυροφυλάκια της. Το παιχνίδι που έστησε με τις άλλες μεγάλες τράπεζες για να σορτάρουν την χρηματιστηριακή αγορά του χρυσού και να την φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα, ενώ η ζήτηση του στην φυσική αγορά έχει εκτοξευτεί, την έχει κάνει να "τρέχει και να μην φτάνει".
    Το έλλειμμα στον προϋπολογισμο των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, με αποτελεσμα να μπορει να χρησιμοποιεί μεγαλυτερο μερος του για αναχρηματοδότηση. Αυτό με τη σειρά ώθησε στην έλειψη εμπιστοσύνης απο τις διεθνείς αγορές χρέους, με αποτέλεσμα η Κίνα και η Ιαπωνία να προβουν σε απότομες μειώσεις αγορών αμερικάνικων ομολόγων τον περασμένο μήνα.
    Και ενω οι φήμες για το περιβόητο Tappering (μείωση αγορών ομολόγων απο την FED) άρχισαν να κυκλοφορούν, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται για να ισοροπήσουν την αγορά πρίν την είδηση.

   Η ιστορία της Συρίας  

    Ολα τα προαναφερόμενα οδηγούν στην οδό του υπερπληθωρισμού, και εδώ είναι που έρχονται να δέσουν οι πρόσφατες απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών να πάνε σε πόλεμο εναντίον της Συρίας.
   Οι αμυντικές δαπάνες είναι μειωμένες προς το παρόν, και ένας πόλεμος θα «δικαιολογούσε» την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει περισσότερη ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκτύπωση χρήματος με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της αξίας του δολαρίου που είναι ήδη αδύναμο.

Ίσως το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο είναι να συνεχίσουμε τη συσσώρευση πραγματικού χρήματος, όπως ασήμι και χρυσό με τα τραπεζογραμμάτια που κατέχουμε και πληρωνόμαστε, όσο είναι ακόμα δυνατό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου